Mehiläistarhaus

Mehiläistarhauksesta

Voikukka - Löwenzahn - Dandelion
Voikukka – Löwenzahn – Dandelion

Lammun Lumo tuottaa korkealaatuisia luomuhunajaa ja muita mehiläistuotteita. Samalla se edistää luonnonmukaista elämäntapaa ja ympäristönsuojelua. Mehiläiset keräävät mettä horsmasta, vadelmasta ja muista kasveista kukintojen aikaan pelloilla ja niityillä, pientareilla ja metsissä. Omilla pelloilla laiduntavat kesäisin lampaita. Osa peltoalasta on maisemanhoidon piirissä, eikä siinä käytetä lannoitteita ollenkaan.

Mehiläiset

Lammun mehiläiset ovat italialaista rotua Apis mellifera ligustica. Tätä rotua pidetään hyvänä hunajantuottajana, ja se on tätä nykyä Suomen suosituin tarhattu mehiläinen.

Mehiläisiä - Bienen - Bees
Mehiläisiä – Bienen – Bees

Mehiläiset elävät usean kymmenen tuhannen yksilön yhteisöissä. Mehiläisten määrä riippuu mm. vuodenajasta ja ympäristöstä, ja on yleensä n. 10 000 – 80 000 kpl. Jokaiseen mehiläisyhteiskuntaan kuuluu yksi muniva naaras, jota kutsutaan kuningattareksi tai emoksi. Sen hedelmöitymättömistä munista kehittyvät koiraspuoliset kuhnurit, joita saattaa olla muutamia satoja, suvun jatkamiseen. Valtaosa mehiläisistä on kuitenkin naaraspuolisia, lisääntymättömiä työmehiläisiä, jotka hoitavat mm. meden keruun ja samalla pölyttävät ympäristön kukat ja hyötykasvit. Näin hunajan sivutuotteena lisääntyy myös viljelyssato.

Pölytys onkin, näkökulmasta riippuen, pääasia tai sivutuote. Lammun Lumo tarjoaa luomuviljelijöille myös pölytyspalveluita.